Julia Lohmann

News



Arts Foundation Award for Materials Innovation

Last week Julia Lohmann won the acclaimed Arts Foundation Award for Materials Innovation, sponsored by the Clothmaker’s Foundation, for her work with seaweed. Together with Bart Hess , Alkesh Parmar and Marjan Van Aubel she was nominated for the award and was given the prize by Oscar winning author, playwright and screenwriter Sir Ronald Harwood.

.

December 28th, 2013

Major exhibitions in 2013

The Department of Seaweed
Victoria and Albert Museum, London

April 2013 – September 2013

Artist Residency at the V&A

More Info HERE

.

Isn’t it Romantic? Design zwischen Poesie und Provokation
MAKK, Cologne, Germany

14th of January – 21st of April 2013

More Info HERE

September 20th, 2013

Oki Naganode

‘Oki Naganode’
Installation
Seaweed, cane, aluminium
3.5m x 3.5m x 3.5m
Victoria & Albert Museum,
London, 2013

The ‘Oki Naganode’ is a large-scale installation made of Japanese Naga seaweed,
which I treated to remain flexible like a translucent leather and stretched over a
modular framework made of cane and aluminium. The installation showcases the
potential of seaweed as a versatile material for design and manufacture. It was
developed as part of my ‘Department of Seaweed’ residency at the Victoria &
Albert Museum from April to September 2013 and exhibited publicly during the
London Design Festival.

 

June 5th, 2013

Impressions from the Department of Seaweed at the V&A

June 2013

The Department of Seaweed entered its third month. I organised a trip to London for a group of design students from the HFBK in Hamburg and we created a room-setting, food and tableware for a kelp evening in the department.

The studio looks increasingly spectacular.

.

.

April 23rd, 2013

Public Engagement at the Department of Seaweed

Public Engagement is an important benchmark for National Museums in Britain. Our team at the Department of Seaweed also takes public engagement seriously, so as part of our strategy we are now engaging with the public outside of the museum’s boundaries on a daily basis.

.

.